november 12

Seks, zei je?

0  comments

Het was weer een feestje. Eindelijk weer ‘live’ voor een groep. Al begon de avond wat rommelig.

Ik was nog niet binnen, of een van de deelnemers kondigt aan naar huis te willen. In plaats van een ‘Vegan’-broodje is er een ‘Vega’-broodje voor haar klaargemaakt. Taaltechnisch scheelt het maar 1 letter. Voor haar een wereld van verschil. Voor haar is er niets te eten. Teleurgesteld bestelt ze het alsnog.

Over taal & communicatie gesproken! Laat ‘Projectcommunicatie’ nu net het onderwerp van de Masterclass zijn die avond.

Een moment later laten ook de technische faciliteiten het ter plekke afweten. Teleurgesteld vertel ik het de deelnemer die thuis klaarzit om de les online te volgen. Ik besluit om het via Whatsapp met beeld te doen. Ik beloof hem ‘door de les’ te dragen, terwijl hij letterlijk plaatsneemt op mijn telefoonstandaard.

De stemming is, naast een iets nieuwsgierige maar afwachtende houding, gelukkig nog steeds opgewekt. De toon is gezet: We gaan improviseren en doen het met dat wat er wél is.

Een leeg white-board en een stel gekleurde stiften. De ideale tools voor de start van mijn les.

Speels tast ik de kennis en ervaringen van mijn voornamelijk technisch ingestoken deelnemers af, door ze te vragen alles te roepen wat hen bij het woord ‘communicatie’ te binnen schiet. Alle associaties schrijf ik op.

Zoals vaker komen de deelnemers moeizaam op gang. Ik daag ik ze uit het hele white-board te vullen. Als ik de geroepen woorden opschrijf, wordt er veelvuldig instemmend geknikt. Tot iemand “seks” roept. “Seks, zei je?”, vraag ik. De groep knikt.

Niet alleen de groep, maar ook ik ben wat verrast. In de 8 jaar dat ik de les geef, heb ik dat nog nooit op hoeven schrijven. Het woord blijkt die avond nog een aantal keer de revue met een knipoog te passeren. Inhoudelijk hebben we het er niet over gehad.

Wel bespreken we allerlei mis-communicaties die worden ingegeven door het doen van aannames en de verschillen tussen
– data & informatie
– gehanteerde definities
– persoonlijke karakterstructuren & percepties,
– mannen & vrouwen,
– rollen, rangen & (aseksuele) standen van professionals,
– projectbelangen & -fases
– diverse media & middelen
– mens & maatschappij.
… en alles wat er nog meer op het white-board terecht komt die avond.

Na de Masterclass is iedereen weer wijzer. Ikzelf heb een nieuwe kijk op seks aangereikt gekregen. De deelnemers heb ik aangereikt hoe zij binnen projecten, naar collega’s en opdrachtgevers maar ook privé effectiever kunnen communiceren, zonder ook maar iets aan henzelf te veranderen.

Na afloop gaat iedereen geïnspireerd op huis aan. Bereid om zichzelf in relatie tot hun werk vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Ze lijken er meer zin in te hebben dan voorheen.

Wat een feest!

Ook zin in zo’n feestje? Feestgangers zullen na afloop effectiever communiceren.

#masterclass#projectcommunicatie#moeiteloossuccesvol#101dagenchallenge#persoonlijkeontwikkeling#leiderschap#mens


Tags


You may also like

Dromen Bedrog?

Dromen Bedrog?

Hoe ouder je wordt

Hoe ouder je wordt
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>